Verken de prachtige omgeving van de Ardennen en Famenne

Of u nu lekker wilt genieten van de weelderige bossen die over de heuvels van dit prachtige Belgische landschap groeien, of de steden en dorpen rijk aan historische gebouwen wilt verkennen, in de Ardennen en Famenne kunt u heerlijk genieten van uw vakantie. Dit wilde deel van België worden niet voor niets de longen van het land genoemd. Met dichte bebossing die over een groot deel van deze gebieden verspreid ligt, en waar een rijke geschiedenis in verschuilt, kunt u tot rust komen in de natuur en oog in oog komen te staan met verschillende wilde dieren die in deze wouden leven. Met deze rijke natuur en variërend landschap heeft u de mogelijkheid om verschillende activiteiten te doen en bezienswaardigheden te bezoeken. Lees nu verder om meer te leren over de geweldige activiteiten en bezienswaardigheden van de Ardennen en Famenne.

Meer informatie over:

Het landschap

De Ardennen en Famenne liggen in het zuidoosten van België, een heuvelrijk gebied met veel bossen die door de jaren heen door de verschillende rivieren gevormd is. In de geografische opvatting worden de twee gebieden van elkaar gescheiden door een kalksteenformatie die de Calestienne genoemd wordt. Deze ligt ten noorden van de Ardennen, en ten zuiden van de Famenne. In de cultureel en landschappelijke indeling behoort Famenne ook tot het Ardennengebied.

Het landschap bestaat uit heuvelachtig gebied met enkele hogere bergen waarvan de hoogste (Signaal van Botrange) 694 meter hoog is. Er groeit een weelderig, dicht bebost woud op deze heuvels. Er zijn talloze kleine rivieren die hun oorsprong vinden in de Ardennen, hierbij kunt u denken aan de Ourthe, Semois en de Amblève. Door de hoge ligging en de afstand van de zee valt hier gemiddeld meer regen dan in de rest van België, en kan er in de wintermaanden tot wel 70 cm sneeuw vallen op bepaalde plekken. Hierdoor zijn er dus ook sneeuwpistes te vinden, hoewel de locatie en weersomstandigheden geen stabiel sneeuwdek kan vormen.

Bezienswaardigheden

Geschiedenis

De rijke geschiedenis van de Ardennen en Famenne is terug te zien in de verschillende monumenten en middeleeuwse kastelen die het landschap sieren. Er zijn meerdere, millennia oude megalieten over het gebied verspreid die getuigen zijn van 5000 jaar aan geschiedenis van de Ardennen en Famenne. Ook in de middeleeuwen waren de Ardennen berucht, mede door het donkere woud dat volgens de Italiaanse schrijver Petrarca zo donker was dat “het de ziel met verstarring slaat”. De middeleeuwse gebouwen en kastelen zijn vandaag de dag nog steeds te bezoeken, zo kunt u naar het kasteel van Sedan gaan die nog in goede staat is. Daarnaast zijn er kastelen die nu meer ruïnes zijn dankzij de Tweede Wereldoorlog, zoals het Kasteel La Roche-en-Ardenne, die tussen de 11de en 13de eeuw gebouwd werd.

Dorpjes

Er zijn verschillende prachtige dorpjes waar u echt tot rust kunt komen. Zo is Wéris een van de mooiste dorpen in Wallonië. Hier kunt u ook het Museum der Magalieten vinden om meer te leren over de geschiedenis van deze mysterieuze stenen, of heerlijk te voet of met de fiets het drop en de omgeving daarbuiten verkennen. Een van de andere mooiste dorpen in de omgeving is Laforêt. Dit rustieke dorpje is bekend om zijn ouderwetse leisteenboerderijen vie verspreid rondom de oude kerk gebouwd zijn. Dit typische dorp heeft zijn typische karakter over de eeuwen vast weten te houden, en u gaat echt terug in de tijd tijdens een wandeling door dit dorp. Kenmerkend zijn de ouderwetse waterbakken en de houten brug die iedere zomer over de Semois rivier gebouwd wordt, zodat u naar de andere oever kunt wandelen.

De grotten

Bij een bezoek aan dit gebied zijn de beroemde grotten natuurlijk niet weg te denken. Zo behoren de grotten van Han tot een van de belangrijkste attracties in de Ardennen. Deze grotten zijn te vinden in Han-sur-Lesse, en worden ieder jaar door honderdduizenden bezoekers verkend. Deze indrukwekkende grot is ontstaan door de stroming van de Lesse rivier, en deze heeft in de loop van de eeuwen verschillende grote kamers uit het kalksteen gemaakt. De maar liefst twee kilometer lange tocht brengt u langs prachtige natuurlijke wonderen die u in de unieke atmosfeer van de grot kunt ontdekken. Met maar liefs zes verschillende zalen, die ieder een unieke indruk geven, kijkt u uw ogen uit in deze geweldige grot. Naast de grotten van Han zijn er nog andere grotten die u ook kunt ontdekken in deze rijke omgeving, zoals de grotten van Neptunus en de grotten van Nichet.

Eten en drinken

Iedere regio heeft zo zijn eigen unieke eten en drankjes waar zij zich in specialiseren. In de Ardennen en Famenne zijn de abdijen met hun lokaal gebrouwde bieren zoals Orval, Rochfort en de frisse La Chouffe. Ook voor het stukje kaas bij het bier kunt u de heerlijke lokale kazen proeven, die in verschillende varianten verkrijgbaar zijn. Een van de andere gerechten die vaak terug zullen komen op de menukaart zijn de Ardenner ham met meloen en forel. U zult in de Ardennen en Famenne verschillende verrukkelijke gerechten kunnen uitproberen, ga er dus vooral op uit om de lokale smaak te proeven na een rustgevende wandeling of fietstocht door het prachtige landschap.

Activiteiten

Het bosrijke gebied van de Ardennen en Famenne is perfect om lekker tot rust te komen. U kunt heerlijk de natuur intrekken om daar op uw gemak te picknicken of al fietsend de omgeving te verkennen. Daarnaast zijn er talloze wandelroutes van verschillende lengtes waarmee u de wouden van België kunt ontdekken, en wellicht oog in oog komt te staan met een van de wilde dieren die in dat ideale habitat leven. Zo kunt u daar everzwijnen, herten, roofvogels, lynxen en nog veel meer andere prachtige diersoorten tegenkomen tijdens een rustige wandeling door deze prachtige bossen. Ook als u in het gezelschap bent met wat meer avontuurlijke types, of met uw bedrijf op teamuitje bent, kunt u in de Ardennen genoeg avontuurlijke activiteiten vinden waarmee u uw verblijf onvergetelijk maakt.

Buitensporten

In de Ardennen bent u aan het juiste adres voor actieve sporten. Een van de populairste activiteiten hier is kanovaren in de rivier de Ourthe, die door de valleien van de Ardennen en langs La Roche meandert. Deze avontuurlijke activiteit kunt u al met kinderen van vanaf 5 jaar oud doen. Het is uitdagend, maar leuk om te doen, ook voor onervaren kanoërs. Daarnaast zijn er geweldige paden om lekker over te mountainbiken door de heuvelachtige bossen, en kunt u een geweldige abseil ervaring opdoen langs de open rotsen van La Hérou.

Ook rotsklimmen, paardrijden zijn geweldige activiteiten om met een vriendengroep te ondernemen. Tokkelen en een touwbaan in de hoge bomen van de donkere wouden is ook niet weg te denken als ervaring voor het hele gezin. In de winter is het mogelijk om te skiën of te langlaufen. U kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om een lange bergwandeling te maken door het gevarieerde landschap, of met de fiets verschillende dorpen bezoeken.

Conclusie

Kortom, de Ardennen en Famenne is de perfecte vakantiebestemming voor iedere soort vakantieganger. Of u nu op zoek bent naar cultuur en geschiedenis met de mooie gebouwen en lokale lekkernijen, of liever de longen van België verkend door de wouden in te trekken. Hier kunt u echt tot rust komen, of op avontuur gaan.