De ideale plek voor mountainbikers in de hoge venen

Geplaatst: 20-12-2019

Als er één plek in het land is waar mountainbikers zich kunnen uitleven, dan zijn het de Oostkantons wel. Met de sterke afdalingen, de verschillende vlaktes en het nodige water biedt het alles wat je zoekt. Wie een avontuurlijke rit wil maken, moet dus in dit gebied zijn. Er ligt maat liefst 480 kilometer aan traject om te ontdekken.

Op de fiets in de Oostkantons

De Oostkantons bieden een groot netwerk aan mooie routes voor mountainbikers. Er is in dit deel van België een net van 480 kilometer te vinden. Daarin zijn de woudvlakten van de Ardennen te vinden. Ook de verschillende riviervalleien in bijvoorbeeld de Warche en de Our zijn erin opgenomen. Door het heuvelachtige landschap is het de perfecte plek om vele uren met plezier te fietsen.

Het verschil tussen het hoogste en het laagste punt bij het Signaal va Botrange is bijna 400 hoogtemeters. Het hoogste punt ligt op 694 meter boven de zeespiegel, het laagste punt ligt in Ouren op 300 meter bij het drielandenpunt België, Duitsland en Luxemburg. Het aantrekkelijke is dat de toertochten voor de veeleisende mountainbiker geschikt en voldoende uitdagend zijn. Daarnaast zijn er ook pleziertochten die meer ontspannend zijn te maken.

Liefhebbers kunnen kiezen uit 18 verschillende routes die bewegwijzerd zijn en zijn uitgezet door de kenners van het gebied. Er zijn verschillende meeting-points om met fietsvrienden af te spreken. Dit kan bijvoorbeeld ook geschikt zijn voor marathonrijders die de 190 kilometer lange route aandurven. Al zijn er ook mogelijkheden voor downhill, freeride en 4cross te vinden. Daarvoor zijn bijvoorbeeld de bikeparks in Eupen, Malmedy en ST. Vith. Van maart tot november zijn er bovendien verschillende events en toertochten.

Kiezen voor tochten in de Oostkantons

Er zijn verschillende tochten in de Oostkantons. Sommige betreffen korte ritjes, voor de andere is de nodige conditie gewenst. Daarvoor is het uitgebreide netwerk zeer geschikt. Vooral in het zuidelijke deel is veel te vinden. Er zijn 18 routes die samen 480 kilometer aan pad bieden. Zo zijn er talloze alternatieve mogelijkheden te vinden. De routes zijn ook in GPS te verkrijgen. Er bestaan zelfs mogelijkheden om GPS te huren ter plaatse.

Een goed voorbeeld is de Stoneman Arduenna met 176 kilometer waarin 3.250 hoogtemeters moeten worden overwonnen. Naast het uitdagende pad dat op deze route te vinden is, is er voldoende tijd om van de bijzondere bossen te genieten. Waarbij zo nu en dan de adembenemende uitgestrektheid duidelijk zichtbaar wordt.

De bikeparks in het gebied

De Oostkantons bevatten ook verschillende bikeparks. Zo zijn er bijvoorbeeld hele geschikte downhill trails te vinden. Dit zijn de routes waar de adrenaline snel tot een hoogtepunt zal stijgen. De mooie sprongen en aantrekkelijke curves helpen de fietstechniek nog verder te perfectioneren. Er zijn drie mogelijkheden. Zo is er Bike Park Ferme Libert in Malmedy. Daarnaast zijn er parken in St. Vith en Eupen die de moeite waard zijn.

Tochten met clubs en gidsen

Er zijn ook leuke tochten te maken met gidsen. Er zijn bikeguides beschikbaar die alle routes en alle etappes in de Oostkantons kennen. Die kunnen goed bijdragen aan het uitzetten van een geschikte route voor de betreffende groep. Ook hebben zij kennis van leuke rustplekken zodat het wel voldoende gezellig blijft voor alle deelnemers.

De verhuur van mountainbikes

Het is niet nodig om met de eigen mountainbike naar het netwerk van de Oostkantons te komen. Een leuk weekeinde of een vakantie kan ook op een gehuurde mountainbikes worden doorgebracht. Er is naast het verhuren van de juiste fietsen ook verhuur van allerlei aanverwante artikelen. Denk dan aan fietskleding, fietsbrillen, benodigdheden en hulpsets om banden te plakken en dergelijke.