Ontdek (Dwars door) de Ardennen op de fiets

Hou je van fietsen en koers je graag lange afstanden? Dan ben je vast geïnteresseerd in het ontdekken van nieuwe gebieden. Zo ja, hoe goed ken jij de Ardennen al? Nog niet zo goed? Dan wordt het hoog tijd om dit mooie gebied eens fietsend te verkennen. De wielerkoers Dwars door de Ardennen is daarbij wat je zeker een keer moet beleven in je fietsende leven.

Een trail in de Ardennen

Uiteraard is Dwars door de Ardennen niet zomaar een wielerkoers. Het is geen wegwedstrijdje over strak asfalt. Nee, Dwars door de Ardennen is een trail over 60 kilometer, en over heuvelachtig terrein. Als je niet eerder bergjes hebt beklommen, is dit wellicht niet de juiste koers voor jou, in het andere geval zal je er veel plezier aan beleven. Het is hier vooral een kwestie van technisch klimmen, zomaar op kracht omhoog stampen gaat je waarschijnlijk niet goed bevallen. Het grote voordeel van bergop rijden is natuurlijk (en je voelt ‘m al aankomen) dat je ook lange stukken kan afdalen. Je passeert daarbij op hoge snelheid de mooiste bossen van België.

Logeren en fietsen

Dat afdalen gaat zo snel dat je niet echt de tijd hebt om in alle rust van die schone natuur te genieten. Het is ook niet echt handig om in de Ardennen te gaan fietsen en meteen weer naar huis te gaan. Op de eerste plaats omdat een wedstrijd als Dwars door de Ardennen nogal wat energie kost en je in dit gebied ook heerlijk weer op adem kunt komen. Maar het gebied is ook te uitgestrekt en te mooi om er slechts één dag te verblijven. Waarom zou je extra reiskosten maken door een tijd later een dag terug te komen? Plan liever een vrije week, een midweek of een lang weekend. We beloven je dat je er geen spijt van zult krijgen. Je komt met indrukwekkende fietsavonturen en opgeladen batterij weer thuis!

Lees ook Vakantiehuis in de Hoge Venen huren

UCI-classificatie

Dwars door de Ardennen is een nog vrij nieuwe wielerkoers, hij bestaat namelijk pas sinds 2014. Zowel de start als de aankomst is in Erpe-Mere, een gemeente met ongeveer 20.000 inwoners. Een leuke wetenswaardigheid van Dwars door Ardennen is dat een aantal heuvels van deze wedstrijd ook zijn opgenomen in de beroemde Ronde van Vlaanderen. Sinds 2015 heeft Dwars door de Ardennen ook een classificatie van de UCI, dé organisatie voor de internationale wielersport. Dat zegt wel iets natuurlijk.

Dwars door de Ardennen meer in detail

Wie het routekaartje van Dwars door de Ardennen bekijkt, ziet meteen dat er een hoogteverschil van 140 meter in deze wierkoers zit. Dat valt wel mee, zou je kunnen zeggen. Het venijn van dit mooie parcours zit er echter in de vele herhalingen. Je klimt namelijk minstens vier keer naar deze hoogte en tussendoor zitten er ook nog eens heuvels in van ruim boven de 100 meter. Natuurlijk zul je dus ook regelmatig afdalen, maar je zal niet heel veel tijd hebben om te herstellen. Het volgende klimmetje dient zich al namelijk al snel weer aan. Ben je goed getraind, dan zal dat waarschijnlijk geen problemen opleveren, de totale afstand van 60 kilometer valt immers best mee. Ben je een wat minder ervaren klimmer, neem dan regelmatig pauze en geniet uitgebreid van dat prachtige natuurschoon. Wat deze klassieker ook wat zwaarder maakt dan andere wielerwedstrijden is de ondergrond. Veruit het grootste deel van Dwars door de Ardennen gaat namelijk over onverhard terrein, niet zo vreemd voor een trail natuurlijk. Maar alsof dat nog niet genoeg is, zit er ook nog een echte kasseienstrook in. Lagen de kasseien keurig netjes in rijen, dan was er nog niet zoveel aan de hand. Maar het is serieus de vraag wie deze keien zo in deze wanorde heeft weten te krijgen, ze liggen werkelijk schots en scheef. Bij droog weer is daar met kunst- en vliegwerk best overheen te komen. Maar zijn die kasseien nat, maak dan je borst ook maar nat en zorg vooral dat je overeind blijft. Dit deel van het parcours gaat mooie en misschien ook lachwekkende verhalen opleveren, hopelijk geen vervelende valpartijen.

Bijkomen en bijpraten in een vakantiehuis

Na het lezen van deze korte beschrijving van de route van Dwars door de Ardennen besef je waarschijnlijk dat het rijden van deze koers geen peanuts is. Dat is dus een reden te meer om langere tijd in de Ardennen te blijven. Zoek voor je gezelschap een gezellig vakantiehuis en kom tot rust. Hoe heerlijk is het om niet direct na de wedstrijd naar huis te rijden, maar een paar dagen te blijven? Lekker genieten van een warme douche, samen koken en eten, en ’s avonds de ervaringen van de dag uitwisselen. Met koud of herfstachtig weer kan de open haard aan, bij zomerse temperaturen is het vast gezellig om te vertoeven op het terras, of aan de picknicktafel. Alles mag worden besproken en benoemd: what happened in de Ardennen, stays immers in de Ardennen. De volgende dag slaap je lekker uit, geniet van een heerlijk ontbijt en maak je een mooie wandeling: goed voor de benen die het de dag daarvoor zo zwaar hebben gehad. Natuurlijk kan je ook een leuk stadje gaan bezoeken of ergens gaan eten. De kans is groot dat je onderweg nog stukjes van het parcours herkent! Misschien fiets je een dag later nog eens een deel van de route of maak je plannen voor een volgende editie.

Zelfverzorging of begeleid fietsen

Je kan de route van Dwars door de Ardennen op diverse manier afleggen.
Uiteraard kan je op eigen gelegenheid fietsen, alleen of met een aantal fietsmaten. Je kan ook aansluiten bij een gezelschap of je volledig laten verzorgen. Jij hoeft alleen maar te fietsen, de organisatie regelt bevoorrading in de vorm van een lunch, sportdrank en krachtvoer. Het spreekt voor zich dat alle eten en drinken speciaal is geprepareerd om op de fiets te kunnen nuttigen. Bij deze keuze ben je vaak ook verzekerd van technische hulp bij onverhoopte pech onderweg en van het schoonmaken van je fiets. Want zeker bij natte weersomstandigheden en een modderig parcours herken je je fiets na afloop niet eens meer terug!

Fietsen, verblijven en ontdekken

Heb je inmiddels al besloten wanneer jij jouw versie van Dwars door de Ardennen gaat fietsen? Wees er dan op tijd bij met het reserveren van een leuk vakantiehuis. Er is een groot aanbod, maar de allermooiste vakantiehuizen worden uiteraard het eerste geboekt. Er zijn kleine vakantiehuisjes, voor twee tot vier personen. Maar er is ook goed ingespeeld op de grotere groepen die regelmatig de Ardennen bezoeken, zoals groepen wielrenners. Dus ook het vinden van een accommodatie voor tien of twintig mensen gaat prima lukken. Daarnaast variëren de beschikbare vakantiehuizen van heel eenvoudig (wat heb je nou nodig als je vooral komt om te fietsen?) tot zeer luxe. Want zeg nou zelf: een open haard en sauna voegt echt wel iets toe aan jouw langere verblijf in de Ardennen. Waar je ook precies gaat zitten in deze regio: overal geniet je volop van de nog ongerepte natuur, de kronkelige wegen, de leuke dorpjes en de stilte. Behalve Dwars door de Ardennen vind je ook met gemak andere leuke, uitdagende fiets- en wandelroutes. Tot ziens in de Ardennen!